избелване на зъби с лазер

Появата на зъбен камък е свързана с образуването на зъбна плака, натрупвана по време на хранене. Храната влиза във взаимодействие с бактериите, намиращи се в устата, което провокира и образуването на плака. След задържането ѝ за няколко часа в устата, тя се втвърдява под влияние на минералните соли в слюнката. Плака се образува след всяко хранене.

Почистването на зъбния камък позволява възвръщането на основния цвят на зъбите, отстраняването на лошия дъх и избягването на риска от заболявания на зъбите и венците. Но за дълготраен ефект може да се говори само в случай че за устната кухина се полагат редовни грижи, включително и почистване на зъбен камък.

Най-удачният вариант да се справите с наслагването на зъбен камък, а оттам и с неговите странични ефекти, е професионалното му почистване от зъболекар през няколко месеца или поне веднъж годишно.

С какво е опасен зъбният камък?

За да се предотврати появата на зъбен камък, е необходимо зъбите да се измиватслед всяко хранене. Въпреки това обаче наслагването му не може да се избегне изцяло, а да се контролира.

При нередовно миене на зъбите и непочистване на зъбния камък от добър зъболекар поне през 6 месеца, е възможно да се появят различни проблеми:

Гингивит и пародонтит

Събирането на зъбния камък става под и над венеца на горните и долните дъвкателни зъби. Порьозната му структура позволява да се задържат не само хранителни остатъци и зъбна плака, но служи и като идеална среда за развитие на микроорганизми и отлагането на токсините им. По този начин биофилмът, намиращ се близо до венците, става причина да се развият заболявания на венците като гингивит и пародонтит. Може да се получат и кариеси, а в по-лоши случаи – да се стигне до падане на зъби.

Неприятен дъх

90% от причините за неприятен дъх или халитоза се дължат на проблеми в устната кухина. Един от тях е и зъбният камък, тъй като по своята същност той е бактериална плака и лошият дъх и кървенето са предизвикани от самите бактерии.

Петна по зъбите

Пигментните петна по зъбите могат да бъдат външни (екзогенни), получени като резултат от консумирани течности и храни, и вътрешни (ендогенни), дължащи се на промяна в структурата на твърдите зъбни тъкани. Макар че петната не предизвикват възпаление на венците или пародонтит, придават лош естетичен вид на зъбите.

За предотвратяване на риска от всички тези проблеми е важна не само правилната зъбна хигиена, но и своевременното почистване на зъбен камък.

За какво помага отстраняването на зъбен камък?

Някои специалисти правят почистването само с ултразвук, а други го комбинират с механично почистване или с модерни системи като Air Flow.

Почистването като процедура не трае повече от 1 ч., не е болезнена и не крие рискове за зъбите. В същото време осигурява няколко предимства за оралното здраве:

  • предотвратява различни заболявания на венците и зъбите;
  • премахва зъбните петна;
  • осигурява свеж дъх;
  • подобрява общото здраве.

След отстраняване на зъбния камък се елиминира адхезията между зъбите и венците и става отделяне на тъканта на венците от зъба. След 48 ч. венците прилепват отново към зъбната коренова повърхност.