Въпросът къде да почиваме – на море или на планина, в България или другаде, изниква всеки път, когато започнем да обмисляме различни варианти.

Разбира се, стане ли дума за почивка на море, колебанията са повече. Въпреки че и българското Черноморие предлага добри условия, в повечето случаи аргументите за почивка в Гърция надделяват.

Има поне 10 предимства на Гърция, които я правят желана дестинация за почивка:

1. Близостта на страната
Това не е маловажно, тъй като например живеещите в Южна България могат само за няколко часа с автомобил да минат българо-гръцката граница и то само с лична карта поради членството на двете страни в ЕС.

2. По-благоприятен климат
Топлото време в Гърция продължава по-дълго и при желание може да почивате не един, а два пъти. Например в началото на сезона – април-май, когато е приятно за разходки, и след това да закриете сезона през септември.

3. Добре развит хотелски сектор
В Гърция преобладават малките хотели, къщи за гости и вили под наем, което осигурява по-голяма самостоятелност и спокойствие на туристите. Освен това, собствениците са много гостоприемни и обгрижват чудесно гостите си.

4. По-вкусна храна
Немалко българи остават разочаровани от качеството на храната, която им предлагат в родните курорти, включена в цената за нощувка или сервирана в заведенията. В Гърция е традиция клиентите да получават добре сготвени пресни морски дарове, салатите са свежи и овкусени с качествен зехтин, а като комплимент от заведението почти винаги се поднасят безплатно хляб и вода.

5. Няма презастрояване
Високите хотели, разположени толкова близо един до друг, и многото бетон, отблъскват туристите. В Гърция се залага повече на естествената природна красота, по-малките сгради, а улици с шарени сергии и гръмка музика са нещо непривично.

6. Чисти плажове
Да отидеш на море в Гърция, това означава да останеш завинаги запленен от златистите плажове, екологично чисти и поддържани перфектно. Гърция е страната с най-много плажове, отличени с приза „Син флаг”.

7. Кристални морски води
Бреговете на всички гръцки острови, а и на останалите брегови ивици, се мият от кристално чисти води – тюркоазените на Егейско море и лазурно сините на Средиземно море.

8. Безплатни чадъри и шезлонги
Този факт не е без значение и прави впечатление. Гръцката практика е при консумация да не се плаща за чадър и шезлонг.

9. Красиви гледки
В България също има удивителни природни гледки, но само в Гърция можете да видите уникално съчетание на обрасли с гори планини, приказно красиви острови, бистра морска вода, обширни плажове и китни градчета.

10. Богата история
Дали ще почивате на Корфу, Тасос, Халкидики или другаде, историческите и архитектурните забележителности навсякъде ще ви напомнят за древното гръцко минало.

Избирайки за почивка Гърция, можете да откриете още няколко пъти по толкова предимства на тази слънчева страна, предлагаща на туристите всичко за техния пълен релакс и спокойствие.