Какво трябва да знаете, преди да опитате хипноза

Докато се срещате с лицензиран специалист по психично здраве, който има задълбочено обучение по хипноза, използването й за лечение на страховата невроза се счита за категорично безопасно. Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на терапевт, е квалификацията на практикуващия лекар.

Ефективният цялостен план за лечение трябва да включва няколко подхода, а хипнозата е само един от многото клиничноефективни инструменти, за които е известно, че помагат за лечението на страхова невроза.

Ако например вашият психотерапевт чрез хипноза разкрие травма, то той трябва да знае как да лекува травмата. С други думи, наличието на образование и обучение за диагностика и лечение на психични заболявания – което произтича от лицензирането – е ключов компонент в успеха на хипнозата.

Хипнозата е вид нестандартно или допълващо и алтернативно лечение, което използва насочена релаксация, интензивна концентрация и фокусирано внимание за постигане на повишено състояние на осъзнатост, което често се нарича транс. Вниманието на човека е толкова съсредоточено, докато е в това състояние, че всичко, което се случва около човека, временно се блокира или игнорира. В това естествено състояние човек може да насочи вниманието си с помощта на професионален психотерапевт към конкретни мисли или задачи.

Как действа хипнозата?

Хипнозата обикновено се счита за помощ за определени форми на психотерапия, а не за лечение само по себе си като с помощта на хипнозата състоянието позволява на хората да изследват болезнени мисли, чувства и спомени, които може би са скрили от съзнанието си. В допълнение, хипнозата дава възможност на хората да възприемат някои неща по различен начин, като например блокиране на осъзнаването на болката и страховете.

Хипнотерапията може да се използва по два начина, като терапия с внушения или за психоанализа на пациента.

Терапия с внушения:

Хипнотичното състояние прави човека по-способен да реагира на предложения и следователно хипнотерапията може да помогне на някои хора да променят определено поведение. Хипнозата също така може да помогне на хората да променят възприятията и усещанията и е особено полезна при лечението на страховата невроза.

Психоанализа:

Този подход използва спокойното състояние, за да изследва възможни несъзнателни фактори, които могат да бъдат свързани с психологически конфликт като различни по вид страхови неврози. След като травмата бъде открита, тя може да бъде адресирана в психотерапията.