Сканиране – това, най-общо казано, е основната функция на един сонар за риболов. Устройството работи, като изпраща звукови вълни във водата, тези вълни се отразяват в дъното или в други обекти, връщат се обратно на повърхността и “рисуват” картината на района, който се претърсва. Тъй като става дума за десетки вълни в рамките на една секунда, то получената информация се визуализира под формата на графика. Тя е динамична и бързопроменяща се, като трябва да знаете как да разчитате данните, за да ви бъдат те наистина от полза.

В какви води може да се пуска сонар за риба?

Във всякакви – солени и сладки, езера и язовири. Можете да използвате сонар за риболов, но това не значи, че същото устройство няма да ви свърши работа, ако влезете в по-дълбока река. Моделите от по-висок клас и с повече възможности позволяват работа в различни условия, като трябва да се съобразите и със спецификите на съответния район. Можете да използвате сонар за тролинг или дори за риболов в близост до брега, ако имате въдица с по-голям обхват и се настаните край по-дълбоки води.

Вероятно е излишно пояснението, че претърсването на района се извършва, докато се намирате в лодка на повърхността. А това дали ще се движите, или ще извършвате сканиране със сонар за риболов на едно място, вече има сериозно значение за резултата, който ще получите.

Ъгълът на сканиране дава различна информация

Трябва да поясним, че сканиращото устройство изпраща звуковите вълни не линейно, а под формата на конус. Затова, колкото е по-голям ъгълът на работа, толкова по-широк район обхващате, но пък информацията не е толкова детайлна. И съответно при по-малък ъгъл на претърсване, получавате по-подробни данни. Това е особено полезно, ако използвате сонар за морски риболов, но, разбира се, върши работа и при по-големи язовири или пък широки реки като Дунав например. А най-добрият вариант е да се “впрегнат” и двата режима – широкоспектърният (40-60 градуса ъгъл на сканиране) дава обща информация за даден район (дълбочина, релеф), докато по-тясното претърсване на вече по-конкретен участък от този район може да ви насочи къде се намира рибата.

Ако търсите сонар за тролинг, трябва да знаете как да работите с уреда. При този вид риболов обикновено лодката се движи много бавно, тъй като уловът се “влачи”. Трябва внимателно да се прецени скоростта и да се види как влияе на работата на сканиращия уред. Често разликите в измерванията идват не от промяна във водата под вас, а само от това дали лодката плава, или е спряла в даден период. Имайте предвид също, че при някои сонари за риболов се наблюдава объркване със “сляпа зона” точно под повърхността на водата (най-често не повече от 1 метър под лодката). Промяна в честотата на работа може да реши подобен проблем.