Според някои изследвания, наблюдаването на плуващи риби успокоява съзнанието и уравновесява духа. И тъй като това е доказано и на практика, не е изненада, че в много домове се открива поне по един аквариум, най-често, със златни или декоративни рибки. Създаването на впечатляващ аквариум обаче, изисква някои познания и подходящи средства. След като сме подбрали подходящия аквариум, погрижили сме се за свежия въздух, вода, температура и правилното осветление, е време да изберем и как да го декорираме. Това е много важна част, която може да превърне дома на рибките в истински шедьовър.

Фон за аквариуми

Може да се използва като база за създаване на останалата част от декорацията. Покрива задната стена на аквариума и осигурява усещане за дълбочина и реалност. Предлагат се както едноцветни, така и тип фототапет с мотиви от морското дъно.

Декоративни растения и корали

В зависимост от техния вид – изкуствени или естествени, зависи грундът, в който ще бъдат засадени. По-често се избират тези от първия тип, тъй като са по-лесни за отглеждане. Има огромно разнообразие от цветове, форми и размери, което позволява да създадете уникален облик на аквариума. Много интересни са копринените растения, които са толкова деликатни, че движението на рибките около тях нежно поклаща листенцата им и създава изключително реалистично усещане. За оптимална видимост и добра визия, се препоръчва на преден план да бъдат засадени по-ниските растения, а на заден – по-високите. Коралите добавят доза цвят и разнообразяват фона.

Скали за декорация на аквариуми

Подводните скали са нещо напълно нормално за морското дъно. Може да се заложи на различни по размер, цвят и форма, за достоверно пресъздаване на реалността под водата.

Потънали корабчета и глинени съдове

Потъналите кораби са истинско удоволствие за любителите на мистериите и загадките. Включването на такава декорация в аквариума е добър избор, ако се пресъздава кадър като след бойна сцена с кораби – потънали останки от победения кораб, изпаднали ковчежета със съкровища, счупени бурета от ром, мечове и т.н.

Глинени вази, стомни, буренца и други подобни, останали след някое корабокрушение, придават мистичен облик на аквариума.

Декоративни сгради за аквариуми

Антични сгради, рушащи се колони и дори замъци… останки от отдавна потънала цивилизация. При по-малък размер на аквариума е добре да се заложи на дискретни детайли, а при повече пространство, може да се изгради цяла картина на рушащ се град, покрит от водата.
Огромното разнообразие от декорации за аквариум предлага много възможности както за начинаещите, така и за вманиачените на тема аквариуми, да превърнат дома на рибките във впечатляващо произведение на изкуството.