лечение на депресия

Хоспитализация при следродилна депресия

В случай, че вие ​​или вашият психотерапевт смятате, че може да представлявате опасност за себе си или за другите, той може да препоръча хоспитализация при вашите симптоми. Това може да се налага, за да ви се помогне да се стабилизирате и да поемете контрол над вашите симптоми при лечение на депресия, както и да защитите себе си и вашето бебе.

Ако се нуждаете от хоспитализация при симптомите следродилната депресия, това не означава, че сте неефективен родител или сте направили нещо нередно или лошо. Това означава, че предприемате всички необходими стъпки и мерски, за да гарантирате безопасността на вашето бебе и на себе си. Хоспитализацията може да изглежда страшна, но тази смела стъпка със сигурност ще бъде важен компонент от вашето лечение с помощта на професионален психотерапевт.

Електроконвулсивна терапия за следродилна депресия

За лица, страдащи от тежка следродилна депресия, особено тези с психотични симптоми, свързани с тяхното разстройство, някои прихотерапевти препоръчват електроконвулсивна терапия (ECT). Изследванията са доказали, че тази терапия може да помогне за облекчаване на психотичните и депресивните симптоми на следродилната депресия, особено в ранния следродилен период.

Препоръчително е да разговаряте с вашия психотерапевт за възможните рискове и ползи от ECT за симптоми на следродилна депресия.

Други ресурси за лечение на следродилна депресия

депресия

В допълнение към изброените лечения, групите за подкрепа водени от добър психотерапевт могат да бъдат чудесен ресурс за хора страдащи от следродилна депресия. Опитът да се справите със симптомите в безопасна среда с други хора, които преминават през нещо подобно, може да насърчи чувството ви за общност и връзка, помагайки ви да се справите по-лесно с депресията, изолацията и негативни мисловни модели.

Въпреки че не е заместител на традиционната психотерапия, изследванията показват, че могат да бъдат приложени определени когнитивно-поведенчески техники по начин, който облекчава симптомите на следродилната депресия.

Как да направите лечението си най-ефективно

Ходенето на терапия при добър и опитен психотерапевт може да бъде страшно и плашещо, тъй като вие сте уязвими с вашите борби и това е трудно да се направи. Може да не се сработите още с първия психотерапевт, на който попаднете, и е добре да изпробвате няколко психотерапевта, за да намерите някой, с когото имате добра терапевтична връзка и силно доверчива връзка. Ако се чувствате комфортно, можете да кажете на психотерапевта, че не смятате, че връзката е подходяща и да поискате препоръки към други терапевти, с които бихте могли да опитате консутация.

Психотерапията обикновено е най-ефективна, ако пациентите чувстват, че могат да бъдат открити и честни със своя психотертапевт. Въпреки това, може да бъде особено предизвикателство да присъствате на психотерапия за следродилна депресия, ако изпитвате натрапчиви мисли да нараните себе си или вашето бебе. Натрапчивите мисли често са тревожни и повечето хора не искат да действат срещу тях, но дори мисълта, че бихте могли да нараните бебето си, може да бъде ужасяваща.

Мнозина, които се борят с тези натрапчиви мисли, се притесняват да споделят мислите си със своя психотерапевт, въпреки че справянето с тях е важна част от лечението на следродилната депресия.

Справяне с натрапчивите мисли при депресия

депресияАко сте разстроени от натрапчиви мисли да нараните бебето си, говорете с вашият психотерапевт и не отлагайте, не чакайте. Въпреки че може да се притеснявате да кажете на някого за мислите си, не забравяйте, че добрия психотерапевт, обучен в областта на психичното здраве на майките, има опит в тази област и ще ви покаже начини да се справите с мислите си и ще ви научи, че наличието на натрапчиви мисли не означава, че ще предприемете каквото и да е действие, за да навредите на бебето си.

От друга страна, ако изпитвате следродилна психоза и се притеснявате, че ще нараните бебето си, незабавно уведомете психотерапевта си. След това той трябва да следва правилния протокол и да ви приемат за психиатрична помощ. Въпреки че може да е страшно, честността с психотерапевт е необходимата и задължителна първа стъпка за запазване на себе си и другите в безопасност.

Комуникация и доверие към психотерапевта

Комуникацията и доверието продължават да се изграждат по време на психотерапията и когато възникнат въпроси, знайте, че можете да попитате за всичко без притеснение вашия психотерапевт за вашата диагноза, лечение и напредък. Психотерапията е съвместен процес и вашият психотерапевт трябва да уважава вашия глас и мнение в процеса. Той е експертът по психотерапията, вие сте експертът за себе си и заедно можете да преодолеете симптомите си и да се върнете към нормалният си начин на живот, спокойни и щастливи.