зоомагазин

Истината е, че почистването на зъбите при котки е важна превантивна процедура с много ползи за здравето като е от най-голямо значение каква храна за котки от зоомагазин им давате и как се грижите за зъбите им. Повечето хора смятат, че котките нямат нужда от медицински грижи и така стоматологичните грижи за котките често остават пренебрегвани. Истината е, че почистването на зъбите при котки е важно и е с много ползи за здравето.

Защо почистването на зъбите на котките е важно

Котките са крайно чисти животни, но за съжаление те не могат да почистват зъбите си толкова старателно, колкото почистват лапите си ежедневно. Ето защо почистването на зъбите е важно за оралното здраве на вашата котка и то всеки ден, след всяко хапване на вкусен пауч или суха храна за котки. Почистването на зъбите предпазва от много неприятни заболявания на зъбите – пародонтоза и резорбция на зъбите.

  • Котешката пародонтоза не се отличава особено от тази при нас хората. Плаката от бактерии, която се образува от задържането на храна за котки от зоомагазин и се превръща в твърд зъбен камък води до възпаления на венците на вашия домашен любимец. Зъбния камък може да доведе до гингивит и до най-лошото – загуба на костна тъкан.
  • Резорбцията на зъбите е причина за появата на болезнени лезии, които силно и бързо разрушават зъбите на вашето коте. Вътрешният зъб започва да се руши, което може да доведе до загуба на зъб – това би влошило общо здравословното състояние, тъй като ще бъде трудно да яде храна за котки в това състояние.

Лечение и профилактика на котешките зъби

Тези заболявания могат да причинят много болки на вашия домашен любимец, а лечението изисква много тежка медицинска процедура, а предпазването от тях е много просто и ясно.

храна за котки

Най-лесният начин да предотвратите зъбни заболявания при вашата котка е редовното миене на зъбите на котката и даването на висококачествена храна за котки всеки ден, която да й носи нужните витамини, минерали и протеини. Човешките четки и пасти за зъби не са безопасни за котките, защото може да съдържат токсичен ксилитол – има специално направени четки и пасти за зъби за котки във всеки зоомагазин.

Редовните ветеринарни прегледи и одобрените от ветеринар дъвчащи лакомства също имат много добър ефект.

Полезна храна за котки и дентални грижи

 

храна за коткиЗа да сте сигурни, че се грижите добре за вашето коте, то трябва редовно да се консултирате с ветеринарен лекар относно най-добрата храна за котки именно за вашата порода и за това в какво здравословно състояние е тя в момента. Правете често профилактични прегледи без конкретна причина, за да сте сигурни, че при евентуален проблем ще може да реагирате на време.

 

зоомагазин

Ако ветеринаря ви препоръча може да вземете например нужните лакомства и витамини за котки, които да добавите към диетата й от храна за котки. Разнообразявайте менюто на вашия любимец с полезен пауч или лакомство, защото само сухата храна за котки не може да й набави всичко, а особено важна е и водата, което може да компенсирате с даването на пауч.