автомобилни гуми

Как да разчитате маркировките на една автогума?

Маркировките върху всички автомобилни гуми показват техния размер, индекс на натоварване и скорост.

Типичната маркировка за гуми изглежда така – 205/55 R16 W 91.

  • Първите три цифри – 205 – се отнасят за ширината на автогумата в милиметри.

  • Вторите две цифри – 55 – се отнасят за съотношението на гумата, което е височината на страничната стена, изразена като процент от ширината на автогумата. Следователно, съотношение на страните от 55 означава, че страничната стена е 55% толкова висока, колкото е широка гумата.

  • R означава радиална, което показва, че гумата е конструирана със слоеве на корда, разположени на 90 градуса спрямо посоката на движение, което добавя сила. Почти всички нови гуми са радиални.

  • Двуцифреното число, което следва, в този случай е 16, показва диаметъра в инчове на колелото, на което конкретната гума може да бъде монтирана.

  • Последната буква е скоростната оценка, която е максималната скорост, за която гумата е законно одобрена и проектирана да работи оптимално добре. Оценка на скоростта от W показва максимална скорост от 270 км/ч. По-горе има пълен списък с оценки на скоростта.

  • Последното двуцифрено число е степента на натоварване на автогумата. В този случай оценка на натоварване от 91 означава, че една гума е законно одобрена да носи товар от 615 кг. Товарният индекс е в диапазона от 60 до 170 или от 250 до 6000 кг.

Как да проверите дълбочината на грайфера на гумата

Най-лесно е да проверите дали автомобилините гуми имат достатъчна дълбочина на протектора е да вземете монета от 1 лев и да я поставите в протектора в точката, където протекторът е най-плитък.

Ако не можете да видите външния ръб на монетата, гумите ви имат достатъчно протектор и са в безопасност. Ако можете да видите, автогумите ви може да се приближават до границата или вече са под нея. И в двата случая е време за нови автомобилни гуми онлайн.

Колко често трябва да сменям капачката на вентила на гумите си?

Капачката на вентила на автогумите е по-скоро част от колелото, отколкото от гумата. Изработен от каучук, той може да остарее с течение на времето и може да изпуска въздух със значителна скорост или поне да затрудни проверката на налягането в автомобилните ви гуми. В идеалния случай трябва да я сменяте всеки път, когато сменяте гумите си.

Разходите за смяна на капачките на вентилите на автогумите са минимални, а всъщност много често ще откриете, че тази цена е включена в цената на нова гума.