търсене на съквровище

Металдетектингът в помощ на откриване на самородно злато и неговото промиване

Интересът към златото и неговото откриване винаги е бил голям. Самата тема вълнува човечеството още отпреди 5000 г. пр. Хр. – според исторически извори, оттогава се обработва злато. Отделно от това, факт е, че именно на българска земя, в района на днешна Варна, е открито най-старото обработено злато в света. По непотвърдени данни, България е богата на злато, което кара немалко хора да практикуват хоби, наречено металдетектинг или откриване на злато с помощта на металотърсачи и последващо промиване на самородното злато.

Металдетектинг и неговото приложение

Основният уред, създаден за откриване на самородно злато, е металотърсачът. Най-често той е снабден с регулатор за контрол на ненужни отпадъци и с регулируем контрол на настройката на чувствителността. Наред с него се използват и дълбочинни рамкови детектори, 3D скенери, GPR земни радари, апаратура за геофизичен анализ, дистанционни локатори, индустриални детектори, а също и ръчни, и подводни металотърсачи. Към всички тях се добавят и необходими аксесоари като предпазни ръкавици, LED фенери, сгъваеми лопати, антени, протектори с цел оползотворяване и безопасност на работата. И, нека не звучи като шега – старинна късметлийска монета, на принципа на поверието, че не бива да се тръгва с празен джоб и че парите привличат богатството. В комплектите за металдетектинг се добавя и пълен златарски комплект с набор от необходими инструменти за промиване на самородно злато.

Продажбата на уреди за металдетектинг, който все още е повод за противоречиви мнения относно легалността му, е регламентирана съгласно Закона за паметниците на културата и музеите. Има възможнот за избиране на конкретна марка металотърсач, в зависимост от предпочитанията и бюджета.

Промиване на самородно злато

За този ключов етап в привеждането на благородния метал в изряден вид са предвидени легени, улеи и други инструменти. Легените са изработени от висококачествени материали, с висока степен на здравина и са лесни за манипулиране, с 360-градусов захват. Улеите за промиване на самородно злато са обособени с гумирани дръжки за пренос, изработени са от олекотен материал и са подходящи за всякакви терени. За най-голямо удобство и практичност, легените и улеите се предлагат като част от професионални цели комплекти, включващи: сито, лупа, бутилчица за засмукване на златото, шишенца за събиране на материала, пинсета, дори и книги-ръководства: както на български, така и на английски език.

Процесът на промиване се състои от дейности като: избор на начина, по който ще се извърши, монтиране на оборудването и осъществяване на работата в определен ред. В интернет могат да бъдат намерени и видеоматериали, нагледно показващи как се промива самородно злато.