скрити камери

Едно от постиженията на новите технологии е създаването на скрити камери за видеонаблюдение. На практика те могат да се ползват навсякъде. Благодарение на техния миниатюрен размер, камерите от този тип са тотален хит. Става дума за часовници – настолни и ръчни, чаши, лампи, запалки, шапки, значки, химикалки, вратовръзки…
С тяхна помощ може не само да се следи за сигурността на дома, офиса, магазина, но и да се наблюдават домашни любимци и малки деца, когато са сами без надзор. Устройствата с шпионски софтуер, които са вградени в предмети от бита и облеклото, се използват широко.
Повечето от скритите камери за проследяване осигуряват видеозапис на събитията, протичащи на територията на контролирания обект и предават изображението на записващото устройство.

Техните функции включват:

  • Наблюдение в реално време;
  • Записване и съхраняване на информация с възможност за копиране и преглед;
  • Контрол на достъпа до защитения обект;
  • Наличие на сигнал за появата на нови лица на контролирания обект.

Каква е организацията на видеонаблюдението с помощта на персонален компютър (чрез скрита камера)?

Плюсове на скритото наблюдение включват:

  • Защита на обекта и получаване на ценна информация;
  • Тайното наблюдение не притеснява никого.

Минусите могат да включват:

  • Сравнително висока цена на инсталацията за видеонаблюдение – да отворим скоба, невинаги цената е прекалено висока;
  • Качеството на изображението е малко по-лошо от изображението на нормалните видеокамери;
  • Инсталирането на системата, ако е необходимо, отнема време;
  • Законността на инсталацията за видеонаблюдение понякога е под въпрос

Принцип на системата за скрито видеонаблюдение – научете повече за него.

Скритата камера е радиоелектронно устройство, което се състои от следните части:
– Обектив на камерата;
– CCD матрица;
– Видео процесор;
– Инфрачервено осветление (по избор).

За висококачествено заснемане в условия на тъмнина или липса на достатъчно светлина в камерите се монтират инфрачервени източници. Също така, в устройството могат да бъдат вградени сензори за движение или звук, за да се включи автоматично устройството, когато някой се появи на територията.
Обикновено мини скритите камери са фиксирани в мебели, лампи, картини, дрехи, аксесоари. Всички мини камери работят с автономни източници на енергия и безжичен комуникационен канал. Скритите Wi-Fi устройства предават видео на компютър или лаптоп с помощта на рутер, като се записва на твърдия диск.

Специалистите са на мнение, че въпреки удобството на безжичните устройства за видеонаблюдение, е по-добре да се изберат кабелни системи. Батериите бързо се разреждат и качеството на картината при безжичните устройства е много по-ниско. Безжичните модели са много удобни, но времето за запис е ограничено. Когато се инсталират кабелни системи, просто трябва да има невидимост на кабелите.

Аналоговите видеокамери са много по-евтини от цифровите, но качеството на изображението при тях е по-ниско. Само цифровото оборудване може да осигури изображение без изкривяване. Да, днес всеки може да използва шпионски джаджи за видеонаблюдение, без да има някаква специална подготовка, но пък така ще реши някои важни въпроси, които например са свързани с личния живот, рисковете и опасността от изневери.