пробиотик за деца

Какво представлява пробиотикът?

Както е известно има два вида бактерии – добри и лоши. Пробиотиците представляват съвкупност от живи микроорганизми – бактерии и/или дрожди, живеещи в телата ни, известни като полезни или добри бактерии. Когато попаднат в червата, те служат като щит срещу колониите от патогени, които могат да засегнат здравето на човека. Най-използваните такива бактерии са лактобацили и бифидобактерии. Намират се в хранителни добавки и храни като кисело мляко.

Тези трилиони живи организми изграждат т.нар. микробиом, който е съвкупност от бактерии, вируси, гъбички, населяващи стомашно-чревния ни тракт. Сред тях най-много са бактериите, които както посочихме, се делят на “добри”- подкрепящи здравето ни и “лоши” – способни да ни създадат дискомофорт. В тази връзка, за нашето здраве, е много важно да поддържаме баланс между “добрите” и “лошите” бактерии, което при децата се случва с помощта на пробиотик за деца.

Два са основните видове пробиотици, включително Bifidobacteria и Lactobacillus. Можем да ги открием най-вече в пробиотичните храни и в хранителните добавки. Те са подробно проучени за благотворното си въздействие, което оказват върху имунната система, храносмилателното здраве, загубата на тегло и др.

За какво помага пробиотикът и защо е важен за децата?

В помощ за превенция и лечение на някои заболявания идва пробиотик за деца. Важни са за поддържането на здрава чревна флора и силна имунна система, засилват усвояването на хранителни вещества, подпомагат синтеза на ключови невротрансмитери, спомагат за намаляване на възпалението, за здравословното храносмилане, както и за поддържане на красива кожа, особено, когато са комбинирани с пребиотици. Полезни са също при депресия и тревожност, висок холестерол и високо кръвно. Общо взето тяхната работа е да поддържат здравословен баланс в организма ви и да помагат за това да се чувствате добре.

Не забравяйте, че е важно да се грижим за добрия баланс на чревната флора още от ранна детска възраст, защото дисбалансът може да доведе до нежелани състояния. При децата пробиотиците могат да се ползват при запек, киселинен рефлукс, диария, газове, екземи, също за общото подобряване на съпротивителните сили на организма, вирусни хепатити, алергични отговори, дерматози, захарен диабет, профилактика на инфекциозни заболявания, бактериални инфекции. Както знаем, децата искат бързо да опознаят света около себе си и след всички игри и занимания, често забравят измиването на ръцете си, а в някои случаи стомашният дискомофорт се дължи на занижена хигиена. В тази мисия отново пробиотиците могат да ни бъдат пръв приятел.
Те могат да се приемат от деца на всякаква възраст, дори и пеленачета. Препоръчително е да се дават по време на хранене или след храна.

Как да си набавяме пробиотик?

Относно това как да си набавяме достатъчно пробиотици, освен с приема на подходящите хранителни добавки, можем да се опитаме да добавим в менюто си пробиотични храни, за да подпомогнем здравето на храносмилателния си тракт.

пробиотици
Такива са ферментиралите храни и храни като:

 • Мисо – японска подправка
 • Кимчи – корейско кисело зеле
 • Нато – ферментирали соеви зърна
 • Комбуча – ферментирал черен чай

пробиотик за деца

 • Сурово сирене
 • Ферментирали сирена
 • Кефир – ферментирал млечен продукт
 • Пробиотично кисело мляко
 • Туршия
 • Кисели краставички
 • Кисело зеле
 • Ябълков оцет
 • Зелени маслини
 • Хляб с квас

Не забравяйте обаче, че трябва тези храни да бъдат с ниско съдържание на добавена захар, консерванти и допълнителни съставки.

Важно е също да имате предвид, че лошият избор на храна, емоционалният стрес, липсата на сън, прекомерната употреба на антибиотици и други лекарства, както и влиянието на околната среда могат да променят чревния баланс в полза на лошите бактерии. За да се чувствате добре, винаги предприемайте мерки навреме.